Tükürük Bezlerinin Fazla Çalışması
23 Temmuz 2024

Tükürük Bezlerinin Fazla Çalışması


Tıpta hipersalivasyon olarak adlandırılan tükürük bezlerinin fazla çalışması, kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Çoğunlukla parasempatik sistemin oldukça aktif çalışması nedeniyle ortaya çıkan bu durum, vücutta bulunan salgı bezlerinin aşırı olarak çalışmasına yol açar. Aşırı terleme, göz yaşı ve burun akması, aynı zamanda mide şikâyetlerinin de gelişmesine neden olabilir. Tükürük bezlerinin fazla çalışması, kişiyi son derece olumsuz etkileyebilir.

Tükürük Bezlerinin Fazla Çalışmasının Nedenleri

Tükürük bezlerinin fazla çalışması çoğunlukla tedavi gerektirmeden geçen bir durumdur ve bu durum genellikle yutma yeteneğinin azalması sonucu ortaya çıkar. Tükürük yeteneğinin azalması ise çeşitli alerjiler, akut sinüzit, dudak veya dilin hareket etmesini engelleyen tümörler, lenf bezlerinin büyümesi ve kronik sinüzit gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bununla beraber, ağız boşluğunun görevlerini olumsuz etkileyen durumlar ve kas koordinasyonunun bozulması da yutma yeteneğinin azalmasına yol açarak ağızda tükürük oluşmasına neden olabilir.

Tükürük bezlerinin aşırı çalışması, yeni yapılan veya ağıza uygun olmayan protez takımı, boğazda enfeksiyon olması, hamilelik durumu, gastroözofagial reflü rahatsızlığı, stomatit (ağız mukozasının iltihaplanması) ve içerisinde etken madde olarak fazaclo, klonazepam, pilokarpin, klozapin, levodopa ve karbidopa bulunan ilaçların kullanılması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra, ciğerlerin etkilenmesine yol açan enfeksiyon hastalıklarından tüberküloz, frengi gibi cinsel ilişki sırasında bulaşan bakteriyel enfeksiyonlar, kuduz virüsü, arsenik zehirlenmesi, yüz kaslarının güçsüz olması, cıva zehirlenmesi ve özofagus atrezisi (yemek borusunun doğuştan normal gelişmemesi) gibi durumlar da tükürük bezlerinin fazla çalışmasına yol açabilecek ancak nadir görülen nedenler arasındadır.

Tükürük Bezlerinin Fazla Çalışmasının Tedavisi

Tükürük bezlerinin fazla çalışması geçici bir durum olmaktan çıkarak kronik bir hale gelmişse, mutlaka bir doktor tarafından tedavi edilmesi gereklidir. Bu durumda, doktorun yapacağı muayene ve bazı test sonuçlarına göre tükürük bezlerinin fazla çalışmasının, tükürük bezinin salgılarının artması ya da yutma güçlüğü nedeniyle mi ortaya çıktığı belirlenir. Çıkacak sonuç ve altında yatan nedene göre tedavi yöntemi uygulanır.

Tükürük bezlerinin fazla çalışması kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle ortaya çıkıyorsa, bu durumda tükürük bezlerinin fazla çalışmasına neden olan ilaçlar bırakılır ya da değiştirilir. Bununla beraber, yanlış protez uygulanması sonucu ortaya çıkan durumlarda ise protez değiştirilir ve enfeksiyon veya iltihap tedavi edilir. Bademciklerin aşırı büyük olması nedeniyle yutkunma güçlüğünden kaynaklanan tükürük bezlerinin fazla çalışmasında ise bademciklerin alınması gerekebilir.

Bu tedavilerin yanı sıra, tükürük bezlerinin fazla çalışmasında skopolamin ve glikopirolat gibi tükürük salgısının azalmasını sağlayan bazı ilaçlar reçete edilirken, aynı zamanda tükürük salgısının büyük bir oranda azalmasına yardımcı olacak akupunktur, radyasyon terapisi ve botoks tedavisi de uygulanabilir.

Önleyici ve Destekleyici Önlemler

Tükürük bezlerinin fazla çalışmasını önlemek veya semptomları hafifletmek amacıyla alınabilecek bazı önleyici ve destekleyici önlemler bulunmaktadır:

  • Ağız hijyenine dikkat etmek
  • Düzenli diş hekimi kontrolleri
  • Stresi azaltmaya yönelik aktiviteler ve rahatlama teknikleri
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme
  • Yeterli miktarda sıvı tüketimi
Bu önlemler, tükürük bezlerinin aşırı çalışmasını kontrol altında tutmak için genel sağlığı destekler ve semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Reviş

23 Temmuz 2024 Salı

Tükürük bezlerimin fazla çalışması durumu yüzünden sürekli ağzımda biriken tükürüğü yutmakta zorlanıyorum ve bu durum sosyal hayatımı oldukça olumsuz etkiliyor. Ayrıca, bu durum mide şikayetlerimi de artırıyor olabilir mi? Ne yapmam gerektiği konusunda yardım alabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Reviş, yaşadığın durum gerçekten rahatsız edici olabilir ve sosyal hayatı etkileyebilir. Tükürük bezlerinin fazla çalışması, yani hipersalivasyon, bazen mide şikayetlerini de arttırabilir. Bu konuda bir kulak burun boğaz uzmanına veya diş hekiminize başvurarak profesyonel bir yardım almanı tavsiye ederim. Ayrıca, bazı durumlarda önerilen ilaçlar veya davranışsal tedaviler de bu soruna çözüm getirebilir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tükürük Bezi Biyopsisi

Tükürük Bezi Biyopsisi

Haber Bülteni