Tükürük Asit Mi Baz Mı? Tükürük içeriğinin çoğu sudan meydana gelmektedir. Suyun dışında sodyum klorür, bikarbonat, kalsiyum, albümin, potasyum, immün globulin A (IgA), glikoprotein yapısındaki müsin, bazı enzimler, elektrolitler, ptyalin yani tükürük amilazı gibi maddeler içerir. Bu maddelerin her biri tükürük işlevleri bakımından önemlidir. Bilindiği gibi tükürük salgısı sindirimde önemli bir rol oynamaktadır. Sindirimin başlamasını sağlayan sıvı tükürük salgısıdır. Dolayısıyla tükürüğün asidik mi yoksa bazik mi olduğunu merak edenler için makalemizde bazı bilgilere yer vereceğiz. Tükürüğün İçeriği ve İşlevleri Tükürük, insan ve hayvanlarda ağızda üretilen bir salgıdır. Bir günde ağız içinde üretilen tükürük miktarı ortalama olarak 1500 ml kadardır. Tükürük üretiminden dil altında bulunan tükürük bezleri sorumludur. İçeriğinde bulunan ptyalin yani tükürük amilazı, nişasta sindiriminde etkin bir görev üstlenir. Nişastanın kimyasal olarak parçalanmasını sağlayan enzimler barındıran tükürük salgısı ağızda diş çürümesinin önlenmesinde faydalı olur. Tükürüğün pH Değeri Tükürüğün pH değeri normal olarak ortalama 7'dir, yani pH değeri nötre daha yakındır. Kalsiyumla doymuş bir salgı olduğu için, tükürük temas ettiği dişlerde kalsiyum kaybı olmaz. Bunun yanında tükürüğün pH değeri asit tarafa kaydığı zaman, kalsiyum açısından doymuşluğu da azalır. Bu etkiyle dişlerde kalsiyum kaybı da oluşabilir. Yani tükürüğün asidik mi yoksa bazik mi olduğunu merak edenler, bunun tükürüğün pH değerine bağlı olduğunu bilmelidir. Bu ayarlamalar, yani tükürük salgısının kontrolü sinirsel olarak yapılır. Tükürük salgısını denetleyen otonom sinir sistemidir. pH değeri aside kayabilir ya da baz tarafa da kayabilir. Tükürüğün Diğer İşlevleri
|
Şebib
21 Temmuz 2024 PazarTükürüğün pH değerinin nötre daha yakın olduğunu öğrendim, ama bazen aside veya baza kayabileceğini söylüyorlar. Tükürüğün pH değeri hangi durumlarda değişir? Örneğin, yediğimiz yiyecekler tükürüğün pH değerini etkiler mi?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Şebib,
Tükürüğün pH değeri gerçekten de genellikle nötre yakındır, yani 6.5 ile 7.5 arasında bir değerde olur. Ancak, bu değer belirli durumlarda değişebilir. Özellikle tükettiğimiz yiyecekler ve içecekler, tükürüğün pH değerini etkileyebilir. Örneğin, çok asidik yiyecekler (limon, portakal gibi) veya içecekler (kola, kahve gibi) tükürüğün pH değerini asidik yönde değiştirirken, bazı besinler (örneğin yoğurt veya süt) pH değerini bazik yönde değiştirebilir. Aynı zamanda, stres, hastalıklar veya ilaç kullanımı gibi faktörler de tükürüğün pH değerini etkileyebilir. Bu nedenle, tükürüğün pH değeri sabit kalmaz ve birçok etkene bağlı olarak değişebilir.