Bebeğin Ağzından Tükürük Gelmesi
08 Temmuz 2024

Bebeğin Ağzından Tükürük Gelmesi


Bebeğin ağzından tükürük gelmesi, birçok sebebe bağlı olabileceği gibi genellikle bebeğin büyümeye başladığının bir göstergesidir. Bebeklerin yetişkin bir insan gibi gelişmemiş olması nedeniyle, gelişme gösterdikçe ağızdan tükürük gelmesi durumu meydana gelir.

Bebeklerde Tükürük Bezlerinin Gelişimi

Bebek 3-4 aylıkken tükürüğü akmaya başlar. Tükürük bezlerinin gelişmesi sonucunda da bebeğin ağzından tükürük gelmektedir. Doğduğu ilk yıllarda bağışıklık sisteminin gelişmemiş olması ve zamanla gelişme göstermesi sonucunda bebeğin ağzından normalden daha fazla tükürük gelmesine sebep olur. Bu durum, bebeğin sindirim sisteminin gelişmesinin genel bir sonucudur. Bebek, ağız içi sindirim sisteminin çalışmaya başlaması sonucu tükürük akıtmaya başlar; ağızda tutamadığı veya yutamadığı için bu salgı dışarı akar. Bebek, 3-4 aylıkken ortaya çıkan ağızdan tükürük gelmesi durumu çoğu zaman diş çıkarmanın belirtisi olarak düşünülse de bu dönemin dişle herhangi bir ilişkisi yoktur.

Diş Çıkarma Süreci

En bilinen sebep olan diş çıkarma döneminde de bebeğin ağzından tükürük gelmesi miktarı yoğunlaşmaktadır. Diş çıkarma dönemi genellikle 5-6 aylıkken başlar. Diş çıkarma süreci bebek için oldukça ağrılı bir süreçtir ve ağrıyla beraber tükürük salgısı artmakta ve bebeğin ağzından tükürük gelmesi durumu artmaktadır. Diş çıkarmaya bağlı tükürük salgısı 2 yaşına kadar devam edebilmektedir. 6 aylıkken tükürüğünü yutmayı öğrenmesine rağmen diş çıkarma esnasında tükürüğün yoğunlaşması yine bebeğin ağzından tükürük gelmesine sebep olmaktadır.

Diğer Sebepler

Genel olarak bilinen sebeplerin dışında da bebek fazla miktarda tükürük salgılayabilir. Bu sebepler ise;

  • Midede asit oluşumu; bazı bebeklerde reflü (mide kapağının tam oluşmaması) olabilmektedir. Bu durumda bebeğin ağzından tükürük gelmesi normalden fazla olabilir.
  • Hazmetme sorunu; bebeklerin yediklerini hazmedememeleri sonucunda fazla tükürük salgısı olabilir. Bu durum ülser başlangıcının habercisi olabilir.
  • Bağırsak paraziti; bebeğin bağırsağında parazit bulunması bebeğin ağzından tükürük gelmesini artırabilir.
  • Tükürük bezlerinde iltihap olması; bu durum bebekler için risklidir ve mutlaka vakit kaybedilmeden doktora götürülmelidir.
  • Beyinde oluşan herhangi bir sıkıntı sonucu çene kaslarının gerektiği gibi çalışmaması ve tükürüğün yutulmaması sonucu bebeğin ağzından tükürük gelmesine sebep olabilir.

Önlemler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağızdan tükürük gelmesi her bebekte görülür ama tükürüğün yoğunluğu her bebekte aynı olmaz. Bebekteki tükürük yoğunluğunun azaltılması için ağız bakımının dikkatli yapılması gerekmektedir. Bebeğin diş çıkarma veya ihtiyaçlarını giderme amacıyla kullandığı malzemeler temiz tutulmalı fakat kimyasal temizleyiciler yoğun miktarda kullanılmamalıdır. Bebeğin kimyasal maddelere ilişkin alerjik reaksiyon göstermesi de ağızdan tükürük gelmesine sebep olabilmektedir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Normal süreç dışında herhangi bir durumdan şüphe ediliyorsa ve 2 yaşını geçmesine rağmen bebeğin ağzından tükürük gelmesi devam ediyorsa doktora gidilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tükürük Asit Mi Baz mı?

Tükürük Asit Mi Baz mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tükürük Bezi Kisti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tükürük Bezi Kisti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ağızda Tükürük Birikmesi Nedenleri?

Ağızda Tükürük Birikmesi Nedenleri?

Yapışkan Tükürük Neden Olur?

Yapışkan Tükürük Neden Olur?

Yemek Yerken Tükürük Bezi Şişmesi

Yemek Yerken Tükürük Bezi Şişmesi

Tükürük Bezi Biyopsisi

Tükürük Bezi Biyopsisi

Güncel

Ağız İçi Tükürük Bezleri

Ağız İçi Tükürük Bezleri

Güncel

Tükürük Nasıl Salgılanır?

Tükürük Nasıl Salgılanır?